Diabeteshoidon opas

Aihealueet: 
diabetes
sokeritauti
sokeriaineenvaihdunta

Sokeritauti (Diabetes mellitus) on monimutkainen tautikokonaisuus, jonka syyt ovat vielä suureksi osaksi tuntemattomia. Diabetes on ymmärretty sokeriaineenvaihdunnan häiriöksi, mutta siinä on aina mukana myös rasvojen aineenvaihdunnan häiriö. Taudin perimmäinen syy voi olla immuunijärjestelmän virheellinen toiminta, joka on jäänyt ”päälle” virus- ja bakteeri-infektioiden jälkeen. Perintötekijät ovat mukana kuvassa, mutta ne eivät selitä yksin diabeteksen valtavaa lisääntymistä väestössä. Olivatpa syyt mitkä tahansa, diabeetikon elimistössä vallitsee vapaiden radikaalien aiheuttama hapetusstressi, sytokiinien aiheuttama hiljainen krooninen tulehdus (inflammaatio), valkuaisaineiden ja rasvojen sokeristuminen (glykaatio) ja suurentunut homokysteiinin pitoisuus. Niitä pidetään diabeteksen lisä- tai oheistautien (komplikaatioiden) pääasiallisina syytekijöinä. Niitä voidaan ehkäistä, vaimentaa ja sammuttaa vähähiilihydraattisella ruokavaliolla (VHH), ravintolisillä, säännöllisellä kuntoliikunnalla ja tarpeellisella lääkityksellä. Tämän oppaan ohjeet on tarkoitettu pääasiassa tyypin 2 diabeetikoille.

Lähde: Tri Tolonen