Gingerbread

Aihealueet: 
pipari
joulu

Alunperin termi pipari (gingerbread) tulee latinan (zingibier) ja vanhan ranskan (gingerbras) sanoista, jotka viittaavat inkivääriin. Aikojen saatossa termi muuttui tarkoittamaan hunajasta ja mausteista leivottua leivonnaista, piparia. Vaikka piparin resepti ja koostumus saattaa muuttua eri maissa, pysyy reseptin pääraakaineet kuitenkin samoina. Suomalainen pipari on rapea, ohut keksi. Piparin serkku, amerikkalainen gingerbread on paksumpi ja pehmeämpi. 

 
Valmistus:

1. Sekoita kuivat aineet keskenään.
2. Lisää seos tehosekoittimeen, lisää nesteet ja aja seos  tasaiseksi.
3. Anna hetken jähmettyä.
4. Kauli taikinaa leivinpaperilla ja leikkaa haluamasi muotoja. Taikina kannattaa jättää paksuksi, jotta sisus pysyy pehmeänä. Pipareiden paisto- ohje löytyy reseptin lopusta.
5. Paista pipareita n. 10min 170 astetta.
6. Anna jäähtyä ennen nauttimista.

Vinkki: Jos haluat tehdä perinteisiä suomalaisia pipareita, kauli taikinasta ohuemaa ja paista taikinaa 200 astetta n. 10min.

Resepti ja kuva: Jonna Tiainen / Cocovin keittiö