BBQ ”pikkumakkarat” (RAW)

Aihealueet: 
bbq
raaka

Makkaroiden valmistus vaatii kuivurin, mutta niitä voi hyvin kuivatella myös kiertoilmauunissa alimmalla lämmöllä luukku raollaan. Kuivuessaan makkaroiden pintaan tulee täydellisen rapsakka kuori, mutta ne jäävät sisältä kuitenkin pehmeäksi, niin kuin makkaran pitääkin. Outi kertoi joskus pyöräyttävänsä samaan tyyliin valmistetut raw lihapullat nopeasti pannulla, jolloin ne saavat vielä rapsakkuutta lisää kuitenkaan kypsentymättä läpikotaisesti ja maistuvat myös lapsille!

Jos kävit sienimetsässä syksyllä ja säilöit sieniä kuivaamalla niin makkaroissa kuivatut sienet toimivat erityisen hyvin! Reseptin määrät ovat hieman ohjeellisia, voit makustella taikinaa valmistaessasi ja muutella määriä mielesi mukaan.

  • 1 1/2 dl kuivattuja tatteja tai suppilovahveroita
  • 1 1/2 dl aurinkokuivattuja tomaatteja (älä käytä öljyyn säilöttyjä, vaan kuivia)
  • 1 dl rusinoita
  • 1 dl auringonkukansiemeniä (liota yön yli ja huuhtele)
  • 2 rkl kuorittuja hampunsiemeniä
  • 1 1/2 dl saksanpähkinöitä
  • 3 rkl jäähdytettyä lapsang souchong-teetä (japanilainen savustettu tee)
  • 1 rkl Udo's Oilia
  • pätkä purjoa
  • 1/2 punainen chili
  • ripaus kalaharin suolaa
  • 1/2 tl macajauhetta
  • 2 tl savupaprikajauhetta
  • 1 rkl kuivattua tomaattirouhetta
  • 1 tl valkosipulirouhetta
  • 1 rkl tamaria
  • mustapippuria rouhittuna

Liota kuivattuja sieniä kunnes ne ovat pehmentyneet. Liota myös aurinkokuivattuja tomaatteja ja rusinoita muutama tunti, kunnes ne ovat pehmeitä. Käytä saksanpähkinät, mutta liota auringonkukansiemeniä yön yli. Lapsang souchong-teestä tulee ihana savun maku ja bbq-fiilis makkaroihin. 

Laita monitoimikoneeseen sienet, aurinkokuivatut tomaatit, rusinat sekä auringonkukansiemenet. Hienonna sykäyksittäin muruksi. Älä aja liian kauan, sillä massan kuuluu jäädä karkeaksi. Lisää saksanpähkinät ja hienonna taas pari kierrosta sykäyksittäin. Lisää mausteet ja muut ainekset ja jatka hienontamista sykäyksittäin, kunnes massa näyttää siltä, että saat pyöriteltyä siitä pötkylöitä, mutta siinä on kuitenkin karkeutta ja sattumia.

Jos massa tuntuu liian märältä, lisää saksanpähkinöitä, jos taas liian kuivalta, lisää ruokalusikallinen lapsang souchong-teetä.

Muotoile taikinasta pieniä prinssinakin kokoisia makkaroita ja kuivata kuivurissa 40 asteessa noin 8 tuntia, kunnes makkaroiden pinta on rapsakka.

Tarjoile ketsupin, sinapin, majoneesin tai guacalomen kanssa! Jotka kuuluu toki olla itse tehtyjä !

Resepti ja kuva: Katja Kokko / Cocovin keittiö